dinsdag 14 februari 2012

Dinsdag 14 februari 2012

Vandaag beginnen we echt met het programma. Alle landen zijn er. De Italianen en Portugezen kwamen vannacht om 2.00 uur binnen. En werden vanochtend, net als wij, om 8 uur op school verwacht. Na de kennismaking en begroeting van oude en nieuwe Comeniusleden hebben we een rondleiding door de school gemaakt. Deze keer de Gymnasium afdeling. Dit is de school voor 12 tot 15 jarigen. Het is te vergelijken met onze VMBO. Maar duurt maar 3 jaar. Ook hebben we de spiksplinter nieuwe sporthal van de school bewonderd. Waar doen ze het van, was onze eerste gedachte. Straks maar eens aan de burgemeester vragen.


De officiële opening was in de speelzaal. Alle Comenius leerlingen en leerkrachten hebben, samen met een aantal klassen, gekeken naar verschillende optredens van een dansgroep, traditionele polka's, een sprookje, gespeeld door kinderen uit groep 5. Traditionele liedjes, gezongen door een meisje uit groep 6. Niet alles is te volgen voor ons, maar het enthousiasme en verzorgdheid spatte eraf.


Na deze presentaties hebben we even met z'n 10-en gekletst. In de afgelopen dagen hebben de kinderen ervaren dat het leven hier toch wel anders is. Mensen gaan hier veel later naar bed, beide ouders zijn al naar hun werk als jij nog naar school moet, er is een oppas die geen woord Engels praat en er zijn gezinnen die niet eens internet hebben. En als er dan dingen zijn die niet zo gaan als je had gedacht/gehoopt en je blijft met Nederlandse ogen kijken, dan heb je het soms best wel een beetje moeilijk. Gelukkig is er dan altijd de mobile telefoon en kun je een smsje versturen naar huis of naar de juf. Maar Julia had de beste tip: Zet die knop om en geniet ervan! En dat gaat ook zeker lukken nu het programma begint en de dagen vol zitten met allerlei leuke activiteiten, afgewisseld met af en toe een halve schooldag.

Na dit gesprek zijn de kinderen naar huis gegaan, hebben geluncht en warme kleren aangetrokken, voor de sleetocht. Hoe zij het ervaren hebben, weten we nog niet. Maar wij, de juffen, vonden het erg leuk. Ook wij hebben deze tocht gemaakt. Alleen een paar uur later. Achter 2 paarden glijdt een "arrenslee" met daarachter 8 gewone, houten sleetjes. Op ieder sleetje zitten 2 mensen. en dan gaat het paard, met alle sleetjes op pad het bos in. Erg leuk! Na afloop kwamen we weer terug op de manege, waar een bbq was. Manege, paarden en rijlessen, dan moeten een aantal meiden een hele leuke middag hebben gehad!

Terwijl de kinderen deze tocht aan het maken waren, zijn de leerkrachten ontvangen door de burgemeester van Reda. Hier in Reda is het gemeente bestuur erg belangrijk voor het reilen en zeilen van de school. De school vraagt een project voor Comenius aan. De gemeente ontvangt het geld, van het Europees Platform. En de school moet zijn plannen weer indienen bij de gemeente en die geeft dan zijn goedkeuring of een Comeniusplan door gaat of niet. Daarom vinden er dit soort plichtplegingen plaats, hier in Reda.
's Middags zijn we naar de stad Wejherowo geweest. In het gemeente huis was een expositie over de geschiedenis van deze stad. En we hebben een kerk bezocht.
En 's avonds op de sleetjes.

1 opmerking:

  1. Hoi allemaal,

    Wat beleven jullie veel avonturen en wat een wijze woorden worden er gesproken als het soms even moeilijk is!!Ik vind jullie echte helden!
    Dat sleetje rijden was vast prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen