vrijdag 17 februari 2012

Vrijdag 17 februari 2012

De laatste dag alweer.
4 van de 6 landen zijn vannacht vertrokken. Portugal en wij doen nog een dagje Reda en omgeving.
De kinderen hadden vanmorgen een speciale les. Samen met de Portugese kinderen en de gastgezin kinderen hadden ze een evaluatie morgen. klinkt zwaar, maar zag er gezellig uit. Ze moesten een mens figuur tekenen. In ieder lichaamsdeel moest iets over deze week geschreven worden. Bijvoorbeeld: wat vond je het leukst, wat heb je gemist, dingen die je wil onthouden, wat je van de activiteiten vond en natuurlijk van je familie. Verder deden de kinderen drama spelletjes en heb ik ze met z'n allen zien dansen.

In de pauzes hebben we nog even gekletst. Gistermiddag zijn ze met alle kinderen naar een museum geweest wat lijkt op Nemo. Allemaal experimentele activiteiten en opdrachten. Op de foto's zag het er erg leuk uit. Daarna zijn ze naar het aquarium in Gdynia geweest. 20 minuten aquarium en 40 minuten souvenirshop, hoorde ik van 1 van de leerkrachten. Ook erg leuk dus.


Verder wordt er gekletst over de ervaringen binnen de gezinnen. Dit varieert van opvallende dingen in het gezin tot het gemis van een pot pindakaas en gewone Nederlandse kaas.
Zoë vertelde dat ze gisteravond lekker buiten gespeeld had met haar "zusje" en  lekker gekletst had met haar gast ouders. Nyala heeft gistermiddag, samen met andere meiden nog paard gereden en dit ging heel goed. Rianne ging naar een verjaardag van een "oom". En moest nog meer lekkers eten.
Voor vandaag zijn er ook allemaal leuke plannen bedacht. Winkelen in Rumia en Gdynia, zwemmen in een aquapark en eten bij McDonalds. Leuke afsluitingen van een geslaagde week.
Een week waar we alle 10 veel geleerd hebben. Over ons zelf, hoe het is om zomaar in een vreemd land te moeten leven en een andere taal te moeten spreken. Hoe moeilijk het soms is om je aan te passen, omdat je zo gewend bent aan je eigen leventje. Hoe goed sommige kinderen rekening kunnen houden met de gewoontes en gebruiken van een ander. Hoe lastig het is om teleurstellinkjes om te draaien naar een positieve insteek. Geen vakantie week dus. 1 van de kinderen had dit idee, voordat ze weg ging. Maar vanmorgen kwam ze daar op terug. Het is hard werken als je zo op je zelf terug geworpen wordt.
Onze complimenten voor deze kanjers!



Wij, de juffen, hebben vandaag nog wat rond getoerd in de omgeving van Reda. We zijn naar het Schiereiland Hel geweest. Een lange land strook ten noorden van Reda. Prachtig natuurgebied liggend tussen 2 zeeën. Een bevroren zee is voor ons een unicum.


Ondertussen praat je met de Portugese collega's en wissel je onderwijs ervaringen uit. Hoe wordt ziekte geregeld op de scholen. Hoeveel vakken geef je als leerkracht als je in de bovenbouw werkt, hoe lang zin de schooldagen en meer van dit soort informatie. Leuk om zo elkaars schoolleven te verkennen.

Een geslaagde week, in alle opzichten. Maar het is ook weer lekker om morgen naar huis te vliegen.
Vanaf woensdag komt er een vervolg van dit blog. Dan komen de verhalen van de kinderen zelf op het blog te staan. Tot morgen in Nederland.

1 opmerking:

  1. Dit verslag en de conclusie zijn zo klaar als een klontje. Een reactie is niet nodig. Maar ik kan het toch niet laten...

    Tot morgen. Wij kijken ernaar uit om jullie weer te zien.
    En alle verhalen te horen.

    Paul

    BeantwoordenVerwijderen